Składniki:
- 700g filetu z dorsza,
- 3 czubate łyżki bułki tartej,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 250g orzechów włoskich,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- szczypta ostrej papryki,
- 1/2 cytryny,
- 50ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Filet oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Skropić sokiem z cytryny.
Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do
bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z
1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką,
wymieszać.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu
rozłożyć orzechową masę.
Piec około 25 minut w temp. 180st.
Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku"
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
ta rybka musi nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na rybę:)
OdpowiedzUsuńOjoj ale pyszności, zapisuje sobie przepis :-) zrobię takie cudne danie :-)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o dorsza to najlepiej smakuje mi w najprostszej wersji : sól, piperz, cytryna i odrobina mąki.
OdpowiedzUsuńAle w chrupiącej skórce smażę często jako zimną przekąskę mirunę np. w małych kawałkach. Odsączona na zimno smakuje fajnie. Pozdrawiam!
Z takim dodatkiem rybka musiała smakować wyśmienicie :) Pycha obiadek :)
OdpowiedzUsuń