piątek, 14 listopada 2014

Dorsz pod orzechową kruszonką

Kolejna propozycja na niecodzienne podanie ryby. Ostatnio coraz częściej zamiast pieczonej ryby podaję właśnie pieczoną. Tym razem ryba pokryta jest chrupiącą, orzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:)




Składniki:
  • 700g filetu z dorsza, 
  • 3 czubate łyżki bułki tartej, 
  • 3 gałązki rozmarynu, 
  • 250g orzechów włoskich, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • ząbek czosnku, 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • 1/2 cytryny, 
  • 50ml oliwy z oliwek, 
  • sól, pieprz. 
Wykonanie

Filet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. 
Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. 
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.
Piec około 25 minut w temp. 180st.




Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku"


                                                                          Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Orzechowy Tydzień

5 komentarzy:

  1. Ojoj ale pyszności, zapisuje sobie przepis :-) zrobię takie cudne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o dorsza to najlepiej smakuje mi w najprostszej wersji : sól, piperz, cytryna i odrobina mąki.
    Ale w chrupiącej skórce smażę często jako zimną przekąskę mirunę np. w małych kawałkach. Odsączona na zimno smakuje fajnie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim dodatkiem rybka musiała smakować wyśmienicie :) Pycha obiadek :)

    OdpowiedzUsuń