Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- czubata szklanka mąki pszennej,
- sól,
- 3 jabłka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki masła,
- cynamon.
Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie
do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę,
szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby
podsypując mąką.
Jabłka obrać ze skórki,
pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła stopić, wsypać cukier. Gdy
cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut na małym ogniu,
mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić.
Z
ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać na okrągłe placuszki, nakładać
porcję jabłek i sklejać formując okrągłe knedle. Kłaść partiami na
osolony wrzątek, gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć na
durszlaku i podawać z resztą stopionego masła, odrobiną cukru oraz
cynamonu.
Smacznego;))
Na takie knedle to i ja bym się skusiła. :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka... szkoda, że nie mam ugotowanych ziemniaków, a jeszcze większa szkoda, że mój mąż nie trawi takich potraw ;(
OdpowiedzUsuńOoo...no to mnie zaskoczyłaś, bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńPyszne zjadłabym mniam.
OdpowiedzUsuńOj wieki knedli nie jadłam :-) a bardzo lubię :-) muszę się zorganizować i je zrobić :-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAleż mam na nie smaka :) muszą być rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami nie robiłam. Ale ze mnie gapa. No wyglądają baaaardzo:)
OdpowiedzUsuńA ja jabłuszka tarkuję na tarce na wiórki,posypujė cukrem i cynamonem,wymieszać i nakładać na ciasto,zakulać i ugotować.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję;)))
Usuń