czwartek, 20 listopada 2014

Makaronowe muszle z tuńczykiem i sosem serowo-pomidorowym

Gdy chcemy przygotować na szybko jakiś posiłek zawsze wtedy sprawdza się makaron:) Ja tym razem wykorzystałam makaron duże muszle, do których zrobiłam sos pomidorowo-serowy z dodatkiem tuńczyka. Równie dobrze można przygotować sos dzień wcześniej. Całość lekko zapieczona i pyszne danie gotowe:)





Składniki:
  • 300g makaronu duże muszle De Cecco,
  • puszka krojonych pomidorów Valfrutta, 
  • słoik tuńczyka w sosie własnym Callipo, 
  • szklanka soku pomidorowego, 
  • 100g serka topionego, 
  • 2 łyżki zielonych oliwek, 
  • cebula, 
  • łyżka glassy sojowej Ponti, 
  • łyżka soku z cytryny Limmi, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia, 
  • sól, pieprz, 
  • tymianek, 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • 100g startego żółtego sera. 
Wykonanie


Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić.
W między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki. Zagotować, dodać pokrojony na mniejsze części serek topiony. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu około 15 minut, by sos nieco zgęstniał. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć trochę sosu, rozłożyć makaronowe muszle. Każdą muszlę napełnić sosem, posypać startym serem.
Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. oprószone tymiankiem.








                                                                  Smacznego:))
 

4 komentarze:

  1. Super smaczny przepis :-) lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądają! Nadzienie musiało byc pyszniutkie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity pomysł na muszle :)

    OdpowiedzUsuń