Składniki:
- 300g makaronu duże muszle De Cecco,
- puszka krojonych pomidorów Valfrutta,
- słoik tuńczyka w sosie własnym Callipo,
- szklanka soku pomidorowego,
- 100g serka topionego,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- cebula,
- łyżka glassy sojowej Ponti,
- łyżka soku z cytryny Limmi,
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- szczypta ostrej papryki,
- 100g startego żółtego sera.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić.
W
między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na
łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i
glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki.
Zagotować, dodać pokrojony na mniejsze części serek topiony. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu około 15
minut, by sos nieco zgęstniał. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Na
dno naczynia żaroodpornego nałożyć trochę sosu, rozłożyć makaronowe
muszle. Każdą muszlę napełnić sosem, posypać startym serem.Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. oprószone tymiankiem.
Smacznego:))
Super smaczny przepis :-) lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają! Nadzienie musiało byc pyszniutkie!:-)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na muszle :)
OdpowiedzUsuń