piątek, 31 października 2014

Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji

Pokusiłam się o kolejne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Tym razem urzekły mnie te "oczy" z ciemnego kruchego ciasta i marmolady:) Na pierwszy rzut oka ciasto wydało mi się nieziemsko pracochłonne, ale w rzeczywistości wcale takie nie jest. Co do smaku hmm, ciasto bardzo smaczne, jednak piekłam ściśle według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego ja proponuję piec znacznie krócej, ale o tym w przepisie;) 




Ciasto I:
  • 500g mąki pszennej, 
  • 250g margaryny, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • 4 żółtka, 
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżka kakao, 
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, 
  • szklanka twardej marmolady. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margarynę. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.
Jasną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek.
Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić tworząc kulkę. Ułożyć kulki na jasnym cieście w równych odstępach.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st (ja piekłam 50minut i było to o wieeeeeele za dużo!). Ostudzić.

Ciasto II:
  • 3 jajka, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25 x 36 cm. 
Piec około 25 minut w temp. 175st. Ostudzić.

Masa serowa:
  • 700g twarogu z wiaderka, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 3/4 lub całą szklankę cukru pudru, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki śmietany 18%.
Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem ciasta.
Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze.





                                                                    Smacznego:))
 

20 komentarzy:

  1. mam przepis na zupełnie inne ciasto, o tej samej nazwie:) Twoje wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobny przepis,tylko zamiast marmolady daję kawałek orzecha do tej ciemnej kulki.Zamiast masy serowej robię masę,jak do karpatki.Polecam!!

      Usuń
    2. Natomiast ja wkładam w ciemne kulki kawałek orzecha i wisienkę. Bardzo dawno nie piekłam "bawoli oczòw" i już mnie naszło. Ciasto jest pyszne.

      Usuń
  2. świetnie wygląda, bardzo efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasta Siostry Anastazji bardzo uwielbiam i cenie :)
    Twoje wyszło idealnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Siostra Anastazja naprawdę robi przepyszne ciasta, tego nie jadłam zapewne jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyyyyyszne - jedno z moich ulubionych ;-)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo wszystko ciasta Anastazji są świetne i wizualnie i smakowo.Tylko pracochłonne :(

    OdpowiedzUsuń
  8. zarabiste to ciacho !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czegoś tu nie rozumiem w przepisie jest napisane aby na ciemne ciasto wyłożyć masę serowa i przykryć jasnym ciastem patrząc na zdjęcie coś mi się tu nie zgadza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód to inaczej jasne ciasto z kulkami ciemnego ciasta upieczone razem. Na to wykładamy masę serową i przykrywamy drugim jasnym ciastem już bez kulek ciemnego.

      Usuń
    2. Dziwne że do twarogu nie dodaje się żelatyny lub galaretki

      Usuń
    3. Masa serowa jest bardzo gęsta, dlatego ja nie dodaje już żadnego usztywniacza w postaci galaretki czy żelatyny

      Usuń
  10. Ciasto wyszlo smaczne, ale pomimo ze pieklam ciasto ok 30 min wyszlo twarde i ciezko sie kroi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślałam, że wystarczy zmniejszyć czas pieczenia, widocznie w przepisie było troszkę za dużo mąki albo tak miało być:)

      Usuń
    2. Piekłam wiele razy ze swojego prawie identycznego przepisu na spód, jednak ta moja drobna różnica chyba ma wpływ na miękkość kulek, do ciasta na kulki oprócz kakao dodaję trochę sody, a po upieczeniu gorące kulki nasączam połową szklanki wódki z sokiem z jednej cytryny i mam miękkie i ciasto i kulki. Ja robię krem budyniowy, więc po "przegryzieniu" z wódką jest genialnie, natomiast w przypadku masy serowej to chyba nasączyłabym herbatą z rumem i cytryną.

      Usuń