poniedziałek, 27 października 2014

Rogaliki dyniowe z konfiturą

Nie wiem dlaczego, ale tak się jakoś przyjęło, że rogaliki goszczą u nas najczęściej jesienią;) Ostatnio też upiekłam rogaliki:)) Najpierw nasze ulubione tradycyjne półfrancuskie, które znajdziecie tutaj. Tym razem jednak pokusiłam się na rogaliki z dodatkiem puree z dyni nadziane domową konfiturą. Wyszły całkiem smaczne i pięknie złociste!





Składniki:
  • 200g puree z dyni, 
  • 250g margaryny, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • konfitura do nadziania, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • łyżka soku z cytryny.
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). 
 Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 30-35 minut w temp. 180st.
Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem.




Źródło: Moje pasje
 

Przepis dodaję do akcji:


                                                              Smacznego:))

9 komentarzy:

  1. Jakie pyszne rogaliki :-) z chęcią bym spróbowała jak smakują :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie i przyznam się, że jeszcze nie jadłam takich dyniowych rogalików
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chętnie podkradnę kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rogaliki :) Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeurocze :)
    Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu!

    OdpowiedzUsuń