Ciasto czekoladowe:
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 6 łyżek wody,
- 200ml oleju kokosowego.
Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.
Kokosowe kulki:
- 2 białka,
- 150g cukru,
- 200g wiórków kokosowych.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie
wymieszać.
Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały
kopczyki.
Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
- 500ml mleka,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- 200g masła.
Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić.
Polewa:
- 100g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- chipsy kokosowe do posypania.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na
parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu
ciasta.
Posypać chipsami kokosowymi.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Do testowania otrzymałam dwa szklane słoiczki ekologicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno, każdy o pojemności 200ml. Jest uważany za jeden z najzdrowszych olei świata.
W jego skład wchodzi:
- tylko i wyłącznie olej z miąższu kokosa pochodzącego z Filipin, który jest objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600
Olej ten można stosować zarówno jako produkt spożywczy oraz jako kosmetyk. Ja na razie wykorzystałam go tylko w kuchni, ale podobno świetnie sprawdza się w roli nawilżającego i łagodzącego balsamu do ciała i do włosów. Działa również jak naturalny filtr słoneczny, co z pewnością sprawdzę!
W kuchni można go wykorzystywać do smażenia w wysokich temperaturach, smarować na chlebie zamiast zwykłego masła, rozpuszczać w kąpieli wodnej czy używać do pieczenia. Ja właśnie skorzystałam z tej ostatniej opcji.
Olej już od razu po otwarciu wydał delikatny kokosowy zapach, zaś po stopieniu zapach unosił się po całym domu:) Myślałam, że będzie miał on konsystencję podobną do oleju rzepakowego czy oliwy, jednak ten olej konsystencją przypomina masło. Nie jest słodki, sam w sobie dla mnie jest nieco mdły, ale w cieście sprawdził się rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne.
Właściwości oleju kokosowego:
- reguluje przemianę materii
- nie obciąża trzustki
- nie zawiera cholesterolu
- idealny dla diabetyków
Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku.
Podsumowując olej kokosowy sprawdził się w mojej kuchni w 100% . Mam zamiar wypróbować go jeszcze jako kosmetyk, ale z uwagi na tematykę bloga opinię pozostawię samej sobie:))
Na pewno jego minusem jest cena - 13,50zł za 200ml. Ale warto!
Źródło: Znerwicowana żona
Smacznego:))
Takie ciacho to ja rozumiem :) <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńa czy mozna zastąpic czyms olej kokosowy ???
OdpowiedzUsuńOczywiście, można użyć zwykłego masła;)
Usuńcudownie wygląda :) na pewno smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMniam. Wspaniale wygląda! Mogę kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho. Uwielbiam wszystko co kokosowe, bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Witam,
OdpowiedzUsuńza kokosowe ciasta dam sobie wyrwać jelita i zapleść w warkoczyki :)
A Twoje zapowiada się bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam :)
Boskie! Uwielbiam kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowite to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMagda, biorę kawałek w ciemno najważniejsze że z kokosem który uwielbiam.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho kokosowe:)
OdpowiedzUsuńJak to jest ciasto dal cukrzykow to ja jestem ksiadz. Tyle cukru to niedopuszczalne
OdpowiedzUsuńAle ja nigdzie nie napisałam, że to ciasto jest dla cukrzyków tylko olej kokosowy, którego użyłam jest idealny dla diabetyków:)
Usuń