wtorek, 7 października 2014

Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

Ostatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu, dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:))



Spód: 
  • 250g kakaowych herbatników, 
  • 90g masła. 

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.

Masa serowa: 
  • 1kg białego półtłustego sera, 
  • 350g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 150g białej czekolady, 
  • 300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone), 
  • 5 łyżek ajerkoniaku.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować.
Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta.
Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować.
Sernik przechowywać w lodówce.


Źródło: Przepisy.net

                                                                    Smacznego;))

7 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie :) a mogą być porzeczki z konfitury lub kompotu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu mogą być, tylko te z kompotu radzę dobrze odsączyć;)

      Usuń
  2. KAMA

    Pewnie był pyszny;-) nigdy jeszcze nie piekłam sernika z białą czekoladą, czas to zmienić;-) rozumiem, że ser w wiaderku również się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie jestem zwolenniczką serków w wiaderku, jeśli już to naprawdę dobry:) Żeby nie był za rzadki. A sernik naprawdę pyszny!

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają te porzeczki zanurzone w masie serowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna kombinacja smaków :)

    OdpowiedzUsuń