Biszkopt:
- 4 jajka,
- 100g cukru pudru,
- 125g margaryny lub masła,
- 200g mąki pszennej,
- sok i skórka z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Delikatnie wymieszać i przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm.
Piec 30-40 min w temp. 180st. Ostudzić.
Jabłka:
- 1 kg jabłek,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki kaszy manny,
- łyżka masła,
- 1 dowolna galaretka.
Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku.
Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić.
Masa śmietanowa:
- 250g masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego,
- szklanka kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 50g mlecznej czekolady.
Miękkie masło
utrzeć z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodawać śmietanę. Dodać
sok z cytryny.
Wyłożyć na zimne jabłka. Posypać startą czekoladą.
Smacznego:))
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciacho z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńale pysznie ! przepis zabieram do siebie :)
OdpowiedzUsuńWszystko jest trudne, zanim stanie się proste, ja mawia Tato ;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bosko :)
I kolejne pyszności :-) świetne ciacho i świetny przepis, kiedyś takie sobie zrobię :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńA Ty ciągle kusisz tymi ciastami, kolejne w którym są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi przypomina ciasto mojej babci, tylko tam zamiast warstwy smietanowej jest budyn. Narobilas mi strasznej ochoty na nie!;)
OdpowiedzUsuńW piątek będę piekla ,mysle ze się uda.
OdpowiedzUsuńWedlug mnie bardzo słodkie,i krem ze smietany je za rzadki,ale dalam slodka smietane 30 %zamiast kwasna i 18 %.
OdpowiedzUsuńSłodkie i rzadkie wyszło właśnie ze względu na zmianę śmietanki :)
Usuń