czwartek, 16 października 2014

Ciasto z jabłkami i ze śmietaną

W sezonie jabłkowym nie może u nas zabraknąć tego ciasta! To było jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam i tak już u nas zostało:)) Zawsze jesienią je piekę. Wtedy tez smakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;)) 




Biszkopt:
  • 4 jajka, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 125g margaryny lub masła,
  • 200g mąki pszennej, 
  • sok i skórka z cytryny, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białka. 
Delikatnie wymieszać i przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm.
Piec 30-40 min w temp. 180st. Ostudzić. 

Jabłka:
  • 1 kg jabłek, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  •  3/4 szklanki kaszy manny, 
  • łyżka masła, 
  • 1 dowolna galaretka.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu przez około 8 minut. 
Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku. 
Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić.

Masa śmietanowa:
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  •  szklanka kwaśnej śmietany 18%, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 50g mlecznej czekolady.
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodawać śmietanę. Dodać sok z cytryny.
Wyłożyć na zimne jabłka. Posypać startą czekoladą.







 Smacznego:))  

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciacho z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie ! przepis zabieram do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko jest trudne, zanim stanie się proste, ja mawia Tato ;)
    Ciacho wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I kolejne pyszności :-) świetne ciacho i świetny przepis, kiedyś takie sobie zrobię :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A Ty ciągle kusisz tymi ciastami, kolejne w którym są moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi przypomina ciasto mojej babci, tylko tam zamiast warstwy smietanowej jest budyn. Narobilas mi strasznej ochoty na nie!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W piątek będę piekla ,mysle ze się uda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wedlug mnie bardzo słodkie,i krem ze smietany je za rzadki,ale dalam slodka smietane 30 %zamiast kwasna i 18 %.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkie i rzadkie wyszło właśnie ze względu na zmianę śmietanki :)

      Usuń