Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
- czerwona i zielona papryka,
- 1/2 pora,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- sól, pieprz,
- ostra papryka,
- łyżka mąki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na
odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i
pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę.
Papryki
oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w
półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie
oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem.
Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz.
Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z
obu stron na odrobinie oleju.
Zrazy
zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać
pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.
Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.
Olej świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach i w głębokim oleju. Jest łagodny w smaku i ma neutralny zapach. U mnie sprawdził się w 100%.
Smacznego:))
W moim guście przepyszna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, lubię takie smaki :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszne zraziki i pyszny sos.
OdpowiedzUsuń