Składniki:
- 350g-400g mąki pszennej,
- 150g mąki krupczatki,
- 30g świeżych drożdży,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego ,
- 6 łyżek cukru,
- 400g malin.
Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować.
Mąkę
przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance
rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie,
elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić
na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie
ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki
ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce,
posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z
drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 20 minut w temp. 200st.
Ostudzić i polukrować.
Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają.
Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Źródło: "Przepisy czytelników"
Smacznego:))
Pyyyycha:-)! aż chcę się wyciągną rękę po jednego takiego ;-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym. Mogę się poczęstować? :)
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście;)))
Usuńprzepis zabieram do siebie i w weekend rozpieszczam domowników ! pozdrawiam Kochana !
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszły! Pozdrawiam:)
Usuń"Ma góralka dwa warkoce podzielita się", podzielita? :D
OdpowiedzUsuńa pewnie, ze podzielita:)))
UsuńJakie to pyszne :-) wygląda rewelacyjnie. Fajny przepis do wykorzystania :-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) wyglądają absolutnie uroczo :)
OdpowiedzUsuńTakie drożdżowe smakołyki to ja lubię, już czuję zapach w domu jak się pieczą :)
OdpowiedzUsuń