Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie"
- 700g filetu z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 pęczka estragonu,
- biały pieprz,
- sól.
Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu
stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso.
Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30
minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut.
Sos :
- mały pęczek natki pietruszki,
- kilka gałązek estragonu,
- dymka,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- 6 łyżek oliwy z oliwek.
Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę
oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos
powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować.
Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem.
Źródło: "Włoskie inspiracje Nigellissima" - Nigella Lawson
Przepis dodaję do akcji:
Smacznego:))
ale by zjadła taki obiad:)
OdpowiedzUsuńale pyszne, apetyczne i zdrowe danie !! musi nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńporywam porcję !
Brzmi fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńdzisiaj mam ochotę własnie na takie smaki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, podoba mi się ten kurczak :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Super pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńpięknie podane :) w sam raz na niedzielny obiad ...mniam
OdpowiedzUsuńJakie pyszne mięsko.
OdpowiedzUsuń