czwartek, 30 października 2014

Kurczak z estragonową salsą verdę według Nigelli Lawson

Obiad wcale nie musi być kaloryczny i tuczący. Można zjeść naprawdę smacznie i do tego zdrowo! Pieczone mięso jest o wiele mniej kaloryczne od smażonego, połączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin... 
Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie"



 Składniki:
  • 700g filetu z kurczaka, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1/2 pęczka estragonu, 
  • biały pieprz, 
  • sól. 
Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut.

Sos :
  • mały pęczek natki pietruszki, 
  • kilka gałązek estragonu, 
  • dymka, 
  • łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżeczka skórki z cytryny, 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.
Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować.
Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem.







Źródło: "Włoskie inspiracje Nigellissima" - Nigella Lawson


Przepis dodaję do akcji:



                                              Smacznego:))

9 komentarzy: