Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na
sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać
żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek.
Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i
wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem budyniowy:
- 500ml mleka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 200g masła,
- 2 łyżki cukru.
W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę
mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione
budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i
odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po
łyżce zimnego budyniu.
Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250g serka mascarpone,
- 100g białej czekolady,
- 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,
- 50g mlecznej czekolady.
Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić
na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone
i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną
czekoladę, zmiksować.
Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
Źródło: Znerwicowana żona
Smacznego:))
Kolejne pyszny przepis na ciacho :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiście wygląda na puchatka bo takie delikatne i puszyste.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa ciasta, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmmm, faktycznie wygląda bardzo puchato :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciasto, mniam. Zjadłabym dzisiaj taki duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
nazwa genialna :) jak smakuje tak jak się nazywa to chcę kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Zadziwiające ile razy można wykorzystać krem budyniowy...
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńale pyszne ciacho !
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałeczek :D
http://filizanka-smakow.blogspot.com
A następny będzie Kłapouchy? :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
Robiłam jest pyszne
OdpowiedzUsuńCzy dżem ma być z czarnej porzeczki?
OdpowiedzUsuńJa dałam z czarnej porzeczki, ale można dać inny, byle byłby nieco kwaśny, dla przełamania smaku:)
UsuńCiasto przepyszne
OdpowiedzUsuń