środa, 22 października 2014

Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową

Za oknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy!




Biszkopt:
  • 6 jajek, 
  • szklanka cukru, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.


Krem budyniowy: 
  • 500ml mleka, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 200g masła, 
  • 2 łyżki cukru. 
W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta.


Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 100g białej czekolady, 
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, 
  • 50g mlecznej czekolady.
Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą.
Przechowywać w lodówce.




Źródło: Znerwicowana żona


                                                            Smacznego:))
 

15 komentarzy:

  1. Kolejne pyszny przepis na ciacho :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto rzeczywiście wygląda na puchatka bo takie delikatne i puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna nazwa ciasta, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, faktycznie wygląda bardzo puchato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne pyszne ciasto, mniam. Zjadłabym dzisiaj taki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciacho, poproszę o kawałeczek :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. nazwa genialna :) jak smakuje tak jak się nazywa to chcę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje. Zadziwiające ile razy można wykorzystać krem budyniowy...

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszne ciacho !
    poproszę kawałeczek :D
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. A następny będzie Kłapouchy? :)
    Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy dżem ma być z czarnej porzeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam z czarnej porzeczki, ale można dać inny, byle byłby nieco kwaśny, dla przełamania smaku:)

      Usuń