Biszkopt:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao.
Białka ubić na sztywną pianę. Stale
miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Na
koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na pół.
Masa śmietanowa:
- 1,25 litra gęstej śmietany 18%,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 puszki brzoskwiń,
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku,
dokładnie wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w
kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać
przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie.
Masą przełożyć blaty ciasta.
Schłodzić.
Polewa:
- 150g cukru pudru,
- 6 łyżeczek wody,
- 2 łyżki kakao.
Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:))
Witam
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze i ile czasu piecze się ciasto?
O rety, nie napisałam, już poprawiam i dziękuję za czujność!
UsuńWow! Robi wrażenie :-) a smakuje zapewne niebiańsko :-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne warstwy! Wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym kawałek ze smakiem. Super przepisik :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne !!
OdpowiedzUsuńPyszna kosteczka :)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia człowiek nabiera chęci na nie :)
OdpowiedzUsuńaż zrobiłam się głodna na słodkie....
OdpowiedzUsuńSkoro zniknęło tak szybko, to znaczy, że było pyszne, i powinnaś się z tego cieszyć :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
Boskie ciacho, fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuń