środa, 15 października 2014

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Na blogu jest już tak dużo przepisów na ciasta, że czasami sama się zastanawiam czy jestem w stanie upiec jeszcze coś zupełnie innego:) Wychodzi na to, że chyba tak. Tym razem upiekłam ciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową, podobną jak do ciasta Biała Dama. I tak oto powstało kolejne ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam...




Biszkopt:
  • 5 jajek, 
  • szklanka cukru, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao. 
Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st. 
Ostudzić i przekroić na pół.

Masa śmietanowa: 
  • 1,25 litra gęstej śmietany 18%, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • 2 puszki brzoskwiń, 
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny. 
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. 
Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić.

Polewa: 
  • 150g cukru pudru, 
  • 6 łyżeczek wody, 
  • 2 łyżki kakao. 
Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Przechowywać w lodówce.






                                                                 Smacznego:))
 

12 komentarzy: