Biszkopt:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na
sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach
dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych
jajek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto
przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm.
Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem:
- 2 czerstwe bułki,
- 250g masła,
- 3 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100g wiórków kokosowych,
- dowolny dżem.
Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka,
rozgnieść na papkę, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Resztę mleka
zagotować z cukrem, dodać namoczone bułki. Wymieszać i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce masy z bułki.
Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą dżemu, rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić.Wierzch:
- 100g wiórków kokosowych,
- 80g masła,
- łyżka cukru,
- 200g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki śmietany.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietaną. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić.
Wiórki
uprażyć na suchej patelni, dodać masło i cukier, dusić chwilę, aż
składniki się połączą. Przestudzić chwilkę i wyłożyć na wierzch ciasta.
Smacznego:))
łał! Ciasto marzeń:)
OdpowiedzUsuńbrzmi obiecujaco....musze sprobowac
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne! Jedno z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam ten krem na bazie bułki. Pycha :)
OdpowiedzUsuńOj, tak zdecydowanie jedno z pyszniejszych ciast :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie :))
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto, wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie niedawno szukałam tego przepisu na ciasto, bo w czwartek piekę ciasta na wesele, a z tego, co pamiętam, jak kiedyś robiłam to ciasto, to było bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa, jak się domyślam adekwatna do ciasta :D
OdpowiedzUsuńKrem na bułkach? Nie próbowałam ale ciasto apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTen krem z bułką straszliwie mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńŚmietanę dodać do czekolady?
OdpowiedzUsuńTak, już edytuję przepis;)
UsuńJa też zabieram się za to ciasto i zebrać nie mogę :) Ostatecznie mnie zmotywowałaś :)!!!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, robiłam na 18 siostrzenicy, fantastyczne
OdpowiedzUsuńdzisiaj upieklam biszkopt..jutro masa.Naponczuję alkoholem,,,a co wolno mi na 60 urodziny :D
OdpowiedzUsuń