poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto Łabędzi Puch

Już kilka lat temu znalazłam ten przepis w zapiskach mojej teściowej, jednak zawsze odkładałam go na bok. Zauważyłam jednak, że jest coraz częściej chwalonym ciastem, dlatego postanowiłam w końcu je wypróbować;) Ciasto, z pozoru zwyczajne okazało się przepyszne w smaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu i nie będę na to czekać kolejnych kilka lat:)))





Biszkopt:
  • 5 jajek, 
  • szklanka cukru, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 
Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem:
  • 2 czerstwe bułki, 
  • 250g masła, 
  • 3 szklanki mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 100g wiórków kokosowych, 
  • dowolny dżem. 
Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, rozgnieść na papkę, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać namoczone bułki. Wymieszać i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce masy z bułki.
Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą dżemu, rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić.

 Wierzch:
  • 100g wiórków kokosowych, 
  • 80g masła, 
  • łyżka cukru, 
  • 200g mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki śmietany. 
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietaną. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić.
Wiórki uprażyć na suchej patelni, dodać masło i cukier, dusić chwilę, aż składniki się połączą. Przestudzić chwilkę i wyłożyć na wierzch ciasta.




                                                         Smacznego:))
 

16 komentarzy:

  1. brzmi obiecujaco....musze sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest przepyszne! Jedno z moich ulubionych.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten krem na bazie bułki. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak zdecydowanie jedno z pyszniejszych ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne ciasto, wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie niedawno szukałam tego przepisu na ciasto, bo w czwartek piekę ciasta na wesele, a z tego, co pamiętam, jak kiedyś robiłam to ciasto, to było bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna nazwa, jak się domyślam adekwatna do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Krem na bułkach? Nie próbowałam ale ciasto apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten krem z bułką straszliwie mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śmietanę dodać do czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też zabieram się za to ciasto i zebrać nie mogę :) Ostatecznie mnie zmotywowałaś :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. potwierdzam, robiłam na 18 siostrzenicy, fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
  13. dzisiaj upieklam biszkopt..jutro masa.Naponczuję alkoholem,,,a co wolno mi na 60 urodziny :D

    OdpowiedzUsuń