czwartek, 2 października 2014

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

Jak już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;))




Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 
  • czerwona i zielona papryka, 
  • 1/2 pora, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu, 
  • sól, pieprz, 
  • ostra papryka, 
  • łyżka mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie


Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę.
Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju.
Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę. 







Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia  tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.
Olej świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach i w głębokim oleju. Jest łagodny w smaku i ma neutralny zapach. U mnie sprawdził się w 100%. 




                                                            Smacznego:))
 

5 komentarzy: