środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto cappuccino z bananem

Kawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:)))




Spód:
  • 200g herbatników maślanych, 
  • łyżka cappuccino, 
  • 50g stopionego masła. 
Herbatniki zmielić w blenderze, dodać stopione masło i sypkie cappuccino. Masę wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. 

Masa cappuccino: 
  • 40g mąki kukurydzianej, 
  • 2 żółtka, 
  • 50g cukru, 
  • 250ml mleka, 
  • 2 łyżki cappuccino, 
  • 1 banan. 
W mleku rozpuścić mąkę, cukier i kawę, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. 
Banana obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ciasteczkowym spodzie. 
Na wierzchu wylać masę kukurydzianą.

Beza:
  • 2 białka, 
  • 50g cukru.
 Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki".
Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić.




Inspiracja:  Pin-up cake

                                                                     Smacznego;))

 

12 komentarzy: