Spód:
- 300g herbatników w polewie czekoladowej,
- 100g margaryny.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył.
Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować.
Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.
Masa serowa:
- 500g twarożku sernikowo - kanapkowego Wieluń,
- 300ml śmietanki 30%,
- łyżeczka żelatyny,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- łyżka soku z cytryny,
- 5 łyżek cukru pudu,
- 100g mlecznej czekolady.
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód.
Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy.
Schładzać przez kilka godzin.
Smacznego:))
Uwielbiam sernik na zimno, ten jest piękny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Niebo w gębie :) Na weekend też z zrobiłam na zimno - jogurtowe z wiśniami!
OdpowiedzUsuńJa serniki kocham chyba od zawsze :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńCudowny, wspaniały ;)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to wręcz nagroda:))
OdpowiedzUsuńMniam! Sernik i czekolada to smakowity duet ;-)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda :-) mniam. Z chęcią taki zrobię :-)
OdpowiedzUsuńSernik to zawsze i wszędzie mogę jeść. Twój wygląda wspaniale i chętnie bym się poczęstowała takim serniczkiem.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam sernik na zimno i proporcje łyżeczka żelatyny i troche wody u mnie nie zadziałały :/ mój sernik pływa po blaszce :/
OdpowiedzUsuńMyślę, że ser był zbyt rzadki, ja użyłam bardzo gęstego.
UsuńA jakis inny serek mozna uzyc, jaki polecacie?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście, byleby był gęsty. Szczerze mówiąc w ogóle nie używam serów z wiaderka, więc nie jestem w stanie nic polecić. Ale można tez użyć zmielonego sera z kostki, wtedy na pewno masa nie będzie za rzadka.
UsuńNajlepszy ser do sernika to wieluński w wiaderku.
OdpowiedzUsuń