sobota, 9 sierpnia 2014

Sernik marmurkowy na zimno

Jeszcze kilka lat temu zjedzenie przeze mnie sernika to była prawdziwa kara;)) Teraz gdy tylko mam okazję i "smaka" robię sernik. Latem oczywiście najczęściej są to serniki na zimno, jednak nic nie ujmuje im to w smaku:) Ten jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A do tego smaczny!!




Spód:
  • 300g herbatników w polewie czekoladowej, 
  • 100g margaryny.

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.

Masa serowa:
  • 500g twarożku sernikowo - kanapkowego Wieluń, 
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • łyżeczka żelatyny, 
  • kilka kropel olejku waniliowego, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 5 łyżek cukru pudu,
  • 100g mlecznej czekolady.

Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód.
Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy.
Schładzać przez kilka godzin.










                                                            Smacznego:))

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam sernik na zimno, ten jest piękny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo w gębie :) Na weekend też z zrobiłam na zimno - jogurtowe z wiśniami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja serniki kocham chyba od zawsze :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik to wręcz nagroda:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Sernik i czekolada to smakowity duet ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to pysznie wygląda :-) mniam. Z chęcią taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik to zawsze i wszędzie mogę jeść. Twój wygląda wspaniale i chętnie bym się poczęstowała takim serniczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz robiłam sernik na zimno i proporcje łyżeczka żelatyny i troche wody u mnie nie zadziałały :/ mój sernik pływa po blaszce :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ser był zbyt rzadki, ja użyłam bardzo gęstego.

      Usuń
  9. A jakis inny serek mozna uzyc, jaki polecacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście, byleby był gęsty. Szczerze mówiąc w ogóle nie używam serów z wiaderka, więc nie jestem w stanie nic polecić. Ale można tez użyć zmielonego sera z kostki, wtedy na pewno masa nie będzie za rzadka.

      Usuń