Składniki:
- 700g schabu bez kości,
- 500g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu,
- łyżka miodu,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis),
- 1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis),
- olej,
- sól morska z czosnkiem (użyłam Kamis),
- pieprz czarny mielony (użyłam Kamis).
Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety.
Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu
stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia.
Cebulę
obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od
smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i
posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę
paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna
pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30
minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na
kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut.
Smacznego:))
Pyszna propozycja :) A po obiedzie deser ?!
OdpowiedzUsuń