Kruche ciasto:
- 5 żółtek,
- 350g masła lub margaryny,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu),
- 2 łyżeczki kakao.
Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto, a następnie jedną jasną część ciasta. Równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie.
Piana:
- 5 białek,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli.
Stopniowo dodawać cukier.
Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na
wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180st.
Smacznego:))
Świetny pomysł na plaśniak, uwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mniam. To ciasto to wspomnienie z dzieciństwa. Moja mama też taki piekła. Najlepsze ciacho :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiedy nadchodzi sierpień i kiedy chcę coś upiec najpierw idę do ogródka i zbieram borówki, albo jabłka, albo aronie i mogę piec i gotować :)
OdpowiedzUsuńOj takiego placka z wiśniami z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść na okrągło. Pięknie wygląda u Ciebie - bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam :) Przypomniałaś mi o nim!
OdpowiedzUsuńA ja takiego z wiśniami nie jadłam. Czas to nadrobić !
OdpowiedzUsuńJa nigdy takiego nie jadłam... Ale myślę, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam pleśniaka, ale z wiśniami jeszcze nie jadłam za to często robiłam go ze śliwkami :).
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Zrobiłam dziś i wszyscy sie zajadali! Cała blacha zniknęła w mgnieniu oka. Moj mąż powiedział: "pyszny! Smak dzieciństwa!", a to jest mega komplement! Dziękuje za cudowny przepis! (Użyłam 175g masła i 175g margaryny.)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)) Pozdrawiam ciepło Magda
Usuń