środa, 6 sierpnia 2014

Tartaletki z borówką amerykańską

Po raz pierwszy nasze borówki wydały dość spory plon:) Od razu zobaczyłam w myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:)




Ciasto:
  • 130g masła lub margaryny, 
  • 60g cukru, 
  • 250g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki. Nakłuć widelcem.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.


Nadzienie:
  • 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń,
  • skórka z 1/2 cytryny, 
  • 250ml śmietanki 30%, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny, 
  • 400g borówki amerykańskiej.

Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masę. 
Masą wypełnić upieczone tartaletki, udekorować borówką. 
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.






                                                              Smacznego:)))

 

6 komentarzy:

  1. Magda u ciebie jak zawsze pyszne smakołyki można znaleźć

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, do tego tak ładnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wybornie i pysznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. w takim razie ja poproszę jedną,bo u mnie nic do kawki nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń