sobota, 2 sierpnia 2014

Malinowa tarta na kokosowym spodzie

Bardzo lubimy ciasta z dodatkiem świeżych owoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i  łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin. Latem nie ma lepszego deseru:))





Spód:
  • 200g herbatników, 
  • 200g masła, 
  • 50g wiórków kokosowych, 
  • 1,5 łyżki brązowego cukru. 
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić z cukrem, dodać do ciastek wraz z wiórkami kokosowymi, krótko zmiksować. Rozłożyć równomiernie na dnie i bokach formy na tartę o śr. 27cm. Schłodzić.

Nadzienie:
  • 500g malin, 
  • 150g cukru pudru,
  •  skórka z 1/2 cytryny, 
  • 200g gęstej śmietany 18%, 
  • 200 g białego serka kremowego, 
  • 2 łyżeczki żelatyny. 
350g malin podgrzać wraz z 100g cukru pudru. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Serek zmiksować z resztą cukru pudru, skórką z cytryny oraz ze śmietaną. Dodać przestudzone maliny oraz żelatynę. Zmiksować. Masę wylać na przygotowany kokosowy spód. Schłodzić. Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i oprószyć cukrem pudrem.





                                                  Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji:


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam tarty z dodatkiem malin ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. PIęknie wygląda, bardzo smakowicie;))

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna tarta, szybka i smaczna :) robimy podobne z różnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację :) nie ma nic lepszego !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ rozkosznie różowiutka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor, wygląda naprawdę smakowicie! Jestem na etapie robienia tart, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń