sobota, 16 sierpnia 2014

Ucieraniec z brzoskwiniami na oleju

Kolejne szybkie, bo "ukręcone" w 5 minut ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;))


Składniki:
  • 4 jajka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • czubata szklanka cukru, 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 10 brzoskwiń. 
Wykonanie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać cynamon, wymieszać. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń.
Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.




Polecam Wam ten Olej Rzepakowy EKO 

                                                               Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. Częstuję się Twoimi słodkościami :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie puszyste i smakowite ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo takie ucierańce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, w dodatku tak szybkie i łatwe w przygotowaniu!^^
    Cudne zdjęcia i smakowite przepisy, będę obserwować:)


    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasta na oleju są takie wilgotne i długo utrzymują świeżość

    OdpowiedzUsuń