czwartek, 7 sierpnia 2014

Schab duszony w kapuście

Ostatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam...




Składniki:
  • 700g schabu bez kości, 
  • 500g kiszonej kapusty, 
  • 2 cebule, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu,  
  •  łyżka miodu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 kulki ziela angielskiego, 
  • 3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 
  • 1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis), 
  • olej, 
  • sól morska z czosnkiem (użyłam Kamis), 
  • pieprz czarny mielony (użyłam Kamis). 
Wykonanie


Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut.









                                                        Smacznego:))

1 komentarz: