poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy

Dzisiaj powrót do klasyki i czasów dzieciństwa, czyli pleśniak według przepisu mojej mamy:))) Jasne i ciemne kruche ciasto przełożone wiśniami i słodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto!



Kruche ciasto:
  • 5 żółtek, 
  • 350g masła lub margaryny, 
  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu), 
  • 2 łyżeczki kakao. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść.
Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto, a następnie jedną jasną część ciasta. Równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie.

 Piana:
  • 5 białek, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • szczypta soli.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodawać cukier. 
Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180st.






                                                                Smacznego:))
 

11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na plaśniak, uwielbiam to ciasto.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. To ciasto to wspomnienie z dzieciństwa. Moja mama też taki piekła. Najlepsze ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kiedy nadchodzi sierpień i kiedy chcę coś upiec najpierw idę do ogródka i zbieram borówki, albo jabłka, albo aronie i mogę piec i gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj takiego placka z wiśniami z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym jeść na okrągło. Pięknie wygląda u Ciebie - bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno już nie jadłam :) Przypomniałaś mi o nim!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja takiego z wiśniami nie jadłam. Czas to nadrobić !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nigdy takiego nie jadłam... Ale myślę, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam uwielbiam pleśniaka, ale z wiśniami jeszcze nie jadłam za to często robiłam go ze śliwkami :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały przepis! Zrobiłam dziś i wszyscy sie zajadali! Cała blacha zniknęła w mgnieniu oka. Moj mąż powiedział: "pyszny! Smak dzieciństwa!", a to jest mega komplement! Dziękuje za cudowny przepis! (Użyłam 175g masła i 175g margaryny.)

    OdpowiedzUsuń