wtorek, 12 sierpnia 2014

Króliczy tort z malinami

Po raz kolejny postanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:)





Biszkopt: 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 5 jajek, 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • czubata łyżeczka proszku. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.
Piec około 35-40 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na 3 części.

Poncz:
  • 1/2 szklanki soku z malin, 
  • 1/4 szklanki wody.

Sok zmieszać z wodą. Odstawić. 

Krem maślany:
  • 600 ml mleka, 
  • 200g masła, 
  • 100g margaryny, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej, 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka cukru, 
  • laska wanilii, 
  • 500g malin, 
  • 200g bez.

W 200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu.
pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem.

Masa plastyczna:
  • 1kg cukru pudru, 
  • 200g glukozy, 
  • 8 łyżeczek żelatyny, 
  • 3 krople gliceryny, 
  • 140ml wody, 
  • kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy), 
  • barwniki spożywcze.

Żelatynę zalać 140ml wrzątku, mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę, glicerynę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory.

*Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;)







Inspiracja: Torty artystyczne


                                                            Smacznego;))
 

17 komentarzy:

  1. Jaki śliczny... taki wiosenny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pod wrażenie z masy plastycznej nie używałam :) piękny torcik

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny :) I bardzo pomysłowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie się prezentuje ten tort! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale słodziak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. łał! fantastyczny! musiałaś się nieźle napracować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego przepisu na masę nie znałam. Bardzo jestem go ciekawa. Króliki zachwycające po prostu !

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzostwo! Wspanialy pomysl na urodziny...lub Wielkanoc! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort przepyszny jadłam , króliczki i marcheweczki też zostały zjedzone -pozdrawiam Madzię autorkę tortu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny torcik!! Podziwiam i gratuluję talentu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie! Chciałabym się nauczyć robić takie śliczności!

    OdpowiedzUsuń