wtorek, 7 stycznia 2014

Seromak na kruchym cieście

Co prawda ciasto to najbardziej mi pasuje na Święta Bożego Narodzenia, jest jednak na tyle smaczne, że nadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) 




Ciasto:
  • 500g mąki pszennej, 
  • 200g masła, 
  • 200g cukru, 
  • jajko, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 
2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami.


Masa makowa:
  • 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 
  • 3 szklanki mleka, 
  • 200g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • skórka z cytryny, 
  • 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 
  • 70g mąki ziemniaczanej, 
  • 60g masła, 
  • łyżka cynamonu. 

Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy.
Gotową masę rozsmarować na cieście.


Masa serowa: 
  • 750g białego sera, 
  • 3 jajka, 
  • 300g cukru, 
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
  • sok z cytryny

Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. 
Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki. 
Piec około 50minut w temp. 175st. 
Ostudzić i polukrować.






                                               Smacznego:)
 

4 komentarze: