Ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 200g masła,
- 200g cukru,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,
dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i
wyrobić kruszonkę.
2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami.
Masa makowa:
- 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),
- 3 szklanki mleka,
- 200g cukru,
- 2 jajka,
- skórka z cytryny,
- 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto),
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 60g masła,
- łyżka cynamonu.
Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy.
Gotową masę rozsmarować na cieście.
Masa serowa:
- 750g białego sera,
- 3 jajka,
- 300g cukru,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
- sok z cytryny
Ser zmielić, dodać jajka i cukier,
zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować
na gładką masę.
Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki.
Piec
około 50minut w temp. 175st.
Ostudzić i polukrować.
Smacznego:)
Pysznie wygląda Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie nie tylko na święta :) uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńZdjęcia są takie kuszące, że przepis niewątpliwie wykorzystam!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Luka Li polecam!!
OdpowiedzUsuń