Składniki:
- 4 kwadratowe wafle- andruty,
- 375g masła lub margaryny,
- galaretka wiśniowa,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- garść suszonej żurawiny,
- garść suszonych śliwek (użyłam Kresto),
- garść suszonych moreli (użyłam Kresto),
- garść rodzynek (użyłam Kresto),
- 200g herbatników.
Przygotowanie
Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden
na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około
godzinę, by wafle zmiękły.
Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie
wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku,
ostudzić, dodać do masy.
Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki,
pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać
do masy. Całość dokładnie wymieszać.
Zmiękczone
wafle ułożyć jeden za drugim, by lekko nachodziły na siebie,
rozsmarować masę i delikatnie zrolować.
Wstawić do lodówki, by rolada
stężała.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
ale słodkości aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńczuję, że by mi posmakowała :) z dużą ilością bakalii - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńwieki jej nie jadłam, ale pamiętam, że zawsze bardzo mi smakowała, dzieki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Kasiu cieszę się, że do czegoś się przydałam ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka pełna bakalii rolada!! :-)
OdpowiedzUsuńKocham bakalie ! Widząc ten przepis prawie się nie popłakałam ze szczęścia :)
OdpowiedzUsuńO szukałam ten przepis już ładnych pare lat aż w końcu znalazłam ;) dzięki wielkie :) Smak taki sam jak jadłam kiedyś. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
Usuń