Ciasto:
- 200g mąki pszennej,
- 200g serka homogenizowanego waniliowego,
- 100g masła,
- 100g margaryny,
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru.
Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Nadzienie:
- 100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),
- 3 łyżki kakao,
- 80g cukru pudru,
- 50g masła,
- białko,
- cukier perlisty do posypania.
Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i
cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na
kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę
farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do
środka, tworząc kształt rogali.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym.
Piec około 18-20 minut w temp. 180st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
piękne :) piekłam kiedyś podobne ciasto i przyznaję jest pyszne :) nadzienie również bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńwyglądają mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńAleż cudnie wyglądają! Zjadłabym, zjadła :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie to ciasto na rogaliki, jeszcze takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Olu gorąco polecam:):)
OdpowiedzUsuń