Składniki:
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250g margaryny,
- szczypta soli,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto),
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto),
- 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry
margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na
puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać
do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i
włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca.
Pozostałe
dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką
maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach.
Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić.
Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem.
Smacznego:)
Ale pięknie wyglądają! Jak nie domowe. Wręcz idealne ! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne, ale Twoje są zdecydowanie bardziej eleganckie i urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) RedHead zapewniam, że są w 100% domowe;):)
OdpowiedzUsuń