wtorek, 21 stycznia 2014

Mielona rolada na andrucie

Jeżeli znudziły Wam się już tradycyjne mielone proponuję połączenie ich z popularnymi suchymi waflami - andrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci z Podlasia;)




Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego, 
  • 2 wafle - andruty, 
  • jajko,
  • sól, pieprz, 
  • łyżeczka bazylii,
  • szczypta ostrej papryki,
  • czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).

Przygotowanie


Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach. 
Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki.
Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.


* Można też nie pokrojoną roladę zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Po rozmrożeniu pokroić w plastry i dopiero wtedy usmażyć. 


 






                                                     Smacznego:)
 

6 komentarzy:

  1. tak, są pyszne, ja dodaję jeszcze purre z ziemniaków, pieczarki, dopiero wtedy mięso mielone. Kacha

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu Twoja opcja te mi się bardzo podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, ale fajnie ! Zrobię na proszony obiad w niedzielę :-)
    I jakieś Twoje ciasto, ale jakie? !

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu na pewno znajdziesz jakieś interesujące;):) Ja lubię wszystko co słodkie;):) Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń