środa, 11 marca 2015

Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami

Filet z kurczaka to bardzo uniwersalne mięso i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona.




Składniki:  
  • 2 filety z piersi kurczaka, 
  • 2 łyżki kurek (mogą być mrożone), 
  • 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, 
  • por, 
  • 3 łyżki  musztardy, 
  • łyżka pesto bazyliowego, 
  • 4 plastry wędzonej szynki, 
  • cebula, 
  • sól, pieprz, 
  • czosnek suszony, 
  • suszona bazylia, 
  • suszone oregano, 
  • natka pietruszki, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżka oliwy z oliwek. 

Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. 
Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny.
Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut w temp. 180st.






                                                         Smacznego;))
 

7 komentarzy: