Składniki:
- 500g mięsa mielonego,
- 1 mała czerstwa bułka,
- szklanka mleka,
- 4 jajka,
- cebula,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- szczypta curry,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Wykonanie
Mięso przełożyć do miseczki, dodać surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszać.
Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, na środku ułożyć całe jajko. Mięsem dokładnie obkleić jajka, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
super propozycja Madziu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ale-jaja :)
OdpowiedzUsuńSuper te kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki ;) super pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńza dużo kuchnia+ trochę własnej inwencji
OdpowiedzUsuńProszę sobie wyobrazić, że nie mam takiego kanału i nie oglądam:) A takie kotleciki są znane już od dawna.
UsuńJeszcze nigdy ich nie jadłam. Fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńApetycznie to wygląda i jakie żółciutkie żółtko,
OdpowiedzUsuń