wtorek, 10 marca 2015

Jajka po szkocku

Zapewne nie raz już znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety. Wtedy zawsze staram się coś do nich "dorzucić", żeby były bardziej apetyczne;) Tym razem zrobiłam niektórym pewnie już dobrze znane jajka po szkocku, czyli jajko ugotowane na twardo otoczone mięsem mielonym.  Smacznie, szybko i bardzo efektownie...





Składniki: 
  • 500g mięsa mielonego, 
  • 1 mała czerstwa bułka, 
  • szklanka mleka, 
  • 4 jajka, 
  • cebula, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • szczypta curry, 
  • sól, 
  • pieprz ziołowy, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia. 

Wykonanie

3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek. 
Mięso przełożyć do miseczki, dodać surowe jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. 
Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, na środku ułożyć całe jajko. Mięsem dokładnie obkleić jajka, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor. 







                                                                    Smacznego;))


Przepis dodaję do akcji:

ALE JAJA!
 

8 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w akcji: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ale-jaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kotleciki ;) super pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. za dużo kuchnia+ trochę własnej inwencji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę sobie wyobrazić, że nie mam takiego kanału i nie oglądam:) A takie kotleciki są znane już od dawna.

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy ich nie jadłam. Fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie to wygląda i jakie żółciutkie żółtko,

    OdpowiedzUsuń