środa, 4 marca 2015

Domowy batonik z ziarnami

Ostatnio zdradziłam Wam mój przepis na domową wersję batonika Knoppers, dziś mam dla Was kolejną propozycję na domowy batonik. Tym razem jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu, z duża ilością zdrowych ziaren oraz białą czekoladą. Co prawda poprzez dodatek czekolady batonik nie jest już tak zdrowy i niskokaloryczny, jednak wiele osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy!



Składniki: 
  • szklanka płatków kukurydzianych, 
  • szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni),
  • 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe),
  • 200g białej czekolady, 
  • 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta,
  • 2 łyżki soku z grejpfruta, 
  • 2 łyżki mleka. 
Wykonanie

Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane bakalie. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć, formując długi baton. Owinąć folią, włożyć do lodówki, by masa zastygła.
Odwinąć z folii, pokroić w plastry.







                                                                   Smacznego;))

8 komentarzy:

  1. Ale super batoniki. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne płatki i cytrusowa nuta!
    Mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe batoniki zdecydowanie najlepsze i nie ma co porównywać z tymi ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna propozycja i tyle ziarenek.

    OdpowiedzUsuń