Składniki:
- 2 jajka,
- 100g masła,
- 25 g mąki pszennej,
- 75 g cukru,
- 100g czekolady mlecznej Lindt Creation,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie
Czekoladę
połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Lekko przestudzić. Jajka
utrzeć z cukrem na puszystą masę. , Dodać przesianą mąkę wraz z kakao.
Wymieszać. Stale mieszając, dodawać stopioną, ciepłą czekoladę.
Dokładnie wymieszać. Masę rozlewać do natłuszczonych i wysypanych bułką
tartą ceramicznych kokilek do 3/4 wysokości.
Piec około 15 minut w temp. 180st.
Ciastka powinny być z wierzchu upieczone, zaś ze środka wylewać się niczym lawa z wulkanu:)
Smacznego;))
obłędny deser:) bardzo efektowny:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ten deser jakiś czas temu. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie;
OdpowiedzUsuńzapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html
Czekoladowa pychota!
OdpowiedzUsuńAle smakowite !
OdpowiedzUsuńwaw! wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci wyszła ta lava! *.*
Miałam kiedyś okazję jeść takie cudne ciacho. Jest pyszne. A czekolady Lindt są moimi ulubionymi :-)
OdpowiedzUsuńJest czekolada - musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega!!! :) a pieczemy z termoobiegeim czy bez?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Agatab
Agato ja zawsze piekę z termoobiegiem:))
UsuńO rany! Wygląda to tak fantastycznie... mniam!
OdpowiedzUsuńCudne <3
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuń:O na jednym bym nie poprzestała ! kuszące
OdpowiedzUsuńTa lawa mnie kusi.Tak pięknie wypływa.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest na ile porcji?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 5 kokilek:)
Usuń25 g mąki czyli ile to łyżek ?
OdpowiedzUsuńto dwie pełne łyżki
UsuńJak duże są kokilki? A deser... mmmm... bajka!
OdpowiedzUsuńwysokość kokilek 4,5cm, średnica 8cm.
Usuń