Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2 łyżki kurek (mogą być mrożone),
- 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki,
- por,
- 3 łyżki musztardy,
- łyżka pesto bazyliowego,
- 4 plastry wędzonej szynki,
- cebula,
- sól, pieprz,
- czosnek suszony,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- natka pietruszki,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek.
Mięso
umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc
kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym.
Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.
Oliwę rozgrzać,
podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w
kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu
do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny.
Przygotowanym
farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć
wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i
piec około 35-40 minut w temp. 180st.
Smacznego;))
Drób i kurki to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :) Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie mięsko to ja lubię.
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzone :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńSwietne! zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń