piątek, 20 marca 2015

Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa



Po raz kolejny zostałam wybrana przez Lorda Somersby do wypróbowania nowego smaku jego piwa. Informuję jednak, że wpis jest przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.





Do tej pory mogliście skosztować Somersby o smaku jabłkowym oraz jeżynowym. Lada dzień szukajcie w sklepach nowości o smaku kwiatu bzu i limonki.
W paczce czekało na mnie piwo zarówno w butelce jak i puszce, list od Lorda oraz saszetka niespodzianka z nazwą mojego bloga:)




Nowy smak zawiera 4,5 % alkoholu. Butelki są identyczne jak przy poprzednich wersjach, zmieniła się jedynie etykieta. Ich pojemność niezmiennie wynosi 400ml. Nowy smak znajdziecie również w puszkach o pojemności 500ml.
Piwo jest typowo kobiece:) Słabe, słodkie (choć dla mnie odrobinkę za słodkie), lekko musujące i bardzo aromatyczne. Jeśli chodzi o smak to zdecydowanie dominuje kwiat bzu. Piwo ma bardzo fajny, letni kolor.

Nowy smak wykorzystałam do przygotowania dwóch potraw. Pierwszą z nich jest :


Karkówka duszona w piwie


Składniki:
  • 500 g karkówki bez kości,
  • 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • ząbek czosnku.
 Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posmarować z obu stron cienko musztardą. Przyprawy zmieszać z posiekanym czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Zalać piwem, szczelnie przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody.
Podawać z warzywami i polać powstałym sosem.








Na deser zaś przygotowałam:



Galaretkę z piwa


 Składniki:
  • 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • laska wanilii,
  • szczypta imbiru,
  • 2 czubate łyżki żelatyny, 
  • cytrusy w plastrach do dekoracji.
Wykonanie

Piwo zagotować wraz z wodą, imbirem i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.  Lekko przestudzić i rozlać do dwóch pucharków. Wrzucić po plasterku cytrusa (ja niestety nie dostałam limonki, więc użyłam pomarańczy). Wstawić na kilka godzin do lodówki.










                                                                         Smacznego:))
 

9 komentarzy:

  1. Genialnie wygląda ta karkówka i jeszcze to piwko, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. Z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosna w galaretce :) Taki pomysł bardzo mi się podoba, a i Świcie na pewno zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam dziś tego piweczka i nie znalazłam :( Fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karkówkę w piwie robię i jest bardzo smaczna! Twoje propozycje mnie przekonują:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No karkóweczka wygląda naprawdę dobrze! Aż mi lekko ślina poleciała :P Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia sezonu grillowego :)

    OdpowiedzUsuń