Krem budyniowy:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde),
- 3 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 surowe żółtka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 łyżki masła.
Oba ciasta francuskie rozwinąć i upiec, około 12-15 minut w temp. 220st. Ostudzić.
2
szklanki mleka zagotować wraz z masłem i cukrami. W pozostałej szklance
mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale
mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy
blat ciasta. Schłodzić.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietanki 30%,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 1/2 laski wanilii.
Śmietankę
ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na
krem budyniowy, przykryć pozostałym ciastem, delikatnie docisnąć.
Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje ekspresje kulinarne
Smacznego;))
Ciasto leciutkie jak piórko :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
Uwielbiam takie kremowe ciasta. Skuszę się na malutki kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda niczym z cukierni... ;) zapraszam na ''KARPATKĘ Z GALARETKĄ''pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html
Uwielbiam kremówki, nie ważne ile mają kalorii :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho.
OdpowiedzUsuńMmm, nie można się takim oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho ! A ja dziś nie mam nic do kawy...
OdpowiedzUsuń