Ciasto:
- 250g masła lub margaryny,
- 400g mąki krupczatki,
- 4 żółtka,
- 100g cukru,
- 4 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Mąkę
posiekać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodać żółtka, mleko
i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i
włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować,
wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27 cm,
można również utworzyć rant. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25 minut w
temp. 200st. Ostudzić.
Dodatkowo:
- puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (użyłam Helio),
- 250g powideł śliwkowych,
- 100g orzechów włoskich.
Ciasto posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i posmarować masą krówkową. Dowolnie udekorować.
Smacznego:)))
Przepis dodaję do akcji:
Prześliczny mazurek :) Idealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJesli z kajmakiem to mój smak . Piękny :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, może też zrobię na Wielkanoc :) Najbardziej w mazurkach lubię te fantazyjne ozdoby na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mazurki. Twój wygląda cudownie :-)
OdpowiedzUsuńMazurek z masą krówkową musi być obłędny ;-)
OdpowiedzUsuńa co z resztą 1/3 częścią ciasta?
OdpowiedzUsuńPiękny i jaki słodki :D
OdpowiedzUsuńcoś mi w tym przepisie nie pasuje piszesz rozwałkować 2/3 ciasta a co z 1/3
OdpowiedzUsuńZ 1/3 ciasta tworzę rant, ale można to pominąć i rozwałkować całość od razu.
Usuń