środa, 25 marca 2015

Mazurek z powidłami i masą krówkową

Od kilku lat mazurek stał się u nas obowiązkowym ciastem wielkanocnym. Piekłam już przeróżne wersje, wszystkie znajdziecie tutaj. Dzisiejszy mazurek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, powideł, orzechów i słodkiej masy krówkowej. Palce lizać!




Ciasto:  
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 400g mąki krupczatki, 
  • 4 żółtka, 
  • 100g cukru, 
  • 4 łyżki mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • kilka kropel aromatu waniliowego.
Mąkę posiekać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27 cm, można również utworzyć rant. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Ostudzić.

Dodatkowo:  
Ciasto posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i posmarować masą krówkową. Dowolnie udekorować.







                                                             Smacznego:)))


Przepis dodaję do akcji:


Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

9 komentarzy:

  1. Prześliczny mazurek :) Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli z kajmakiem to mój smak . Piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, może też zrobię na Wielkanoc :) Najbardziej w mazurkach lubię te fantazyjne ozdoby na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mazurki. Twój wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek z masą krówkową musi być obłędny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a co z resztą 1/3 częścią ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. coś mi w tym przepisie nie pasuje piszesz rozwałkować 2/3 ciasta a co z 1/3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 1/3 ciasta tworzę rant, ale można to pominąć i rozwałkować całość od razu.

      Usuń