Składniki:
- 150g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 5 jajek,
- 200g masła lub margaryny,
- pomarańcza,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Helio).
Wykonanie
Mąki
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem
pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać
kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz
świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy
na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60
minut w temp. 180st.
Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Inspiracja: Wypieki z pasją
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
Ta baba wygląda pysznie :-) w tym roku też muszę jakąś upiec :-)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka! Jak ja lubię wielkanocne wypieki :D
OdpowiedzUsuńJedno co najbardziej uwielbiam przygotowywać na święta to właśnie babki. Piękna ta Twoja babka :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka! Pięknie ozdobiona :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka ;) Chyba skorzystam z Twojego przepisu na święta ;) Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńNajlepsza babka na świecie :) W sam raz na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami :-)
OdpowiedzUsuńPiękna babka, powiało świętami :)
OdpowiedzUsuńŚliczna babka, na święta idealna.
OdpowiedzUsuńniestety zrobił się zakalec jakiego w życiu nie widziałam :( coś było nie tak, w pewnym momencie ciasto wyglądało jakby się zważyło ale potem ładnie się rozmiksowało, ciasto w smaku pyszne, jak przejdzie mi złość spròbuję jeszcze raz...
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia dlaczego wyszedł zakalec, moja wyszła pulchna i puszysta;) Może za szybko dodała Pani sok z pomarańczy i dlatego masa się zważyła?
Usuń