Ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- sól,
- około 1/2 szklanki letniej wody.
Mąkę
przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z
mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do
ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości
około 5 cm.
Nadzienie:
- 200g białego sera,
- 4 suszone pomidory,
- szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),
- ząbek czosnku,
- cebula,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),
- sól,
- pieprz ziołowy.
Bakalie
zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane
suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie
oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z
majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować
kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć
drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć
widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu
wypłynięcia. Odcedzić.
Sos:
- szklanka śmietany 18%,
- łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej),
- sól, pieprz,
- łyżka posiekanego szczypiorku.
Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką.
Smacznego:))
Wspaniałe. Bardzo ciekawy farsz :-) wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuńOj, ja uwielbiam pierogi, ale moje dzieci już nie bardzo, nad czym ubolewam!
OdpowiedzUsuńPysznie je podałaś! :)
Jaki ciekawy farsz :) Uwielbiam pierogi :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy farsz :) Uwielbiam pierogi :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjecia ah aż slinka leci na ich widok ! muszę wypróbować twojego przepisu ;) lubie czasem poeksperymentowac w kuchni zaczynam obserwowac i licze na rewanż ;)
OdpowiedzUsuńhttp://toloveyourselff.blogspot.com/
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZ takim farszem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń