czwartek, 19 marca 2015

Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie!





Ciasto:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • sól, 
  • około 1/2 szklanki letniej wody.
Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm.

Nadzienie:  
  • 200g białego sera, 
  • 4 suszone pomidory, 
  • szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.), 
  • ząbek czosnku,
  • cebula, 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego), 
  • sól, 
  • pieprz ziołowy.
Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.

Sos: 
  • szklanka śmietany 18%,
  • łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej), 
  • sól, pieprz, 
  • łyżka posiekanego szczypiorku.
Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką.




                                                                 Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe. Bardzo ciekawy farsz :-) wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, ja uwielbiam pierogi, ale moje dzieci już nie bardzo, nad czym ubolewam!
    Pysznie je podałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ciekawy farsz :) Uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ciekawy farsz :) Uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne zdjecia ah aż slinka leci na ich widok ! muszę wypróbować twojego przepisu ;) lubie czasem poeksperymentowac w kuchni  zaczynam obserwowac i licze na rewanż ;)
    http://toloveyourselff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takim farszem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń