piątek, 16 stycznia 2015

Odchudzone kremówki kokosowe według Ewy Wachowicz

Nigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja jest na pewno dużo tańsza i mniej kaloryczna od tradycyjnych kremówek, jednak smakuje naprawdę pysznie! 



foremka 23 x 33 cm


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 125g masła lub margaryny,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki zimnej wody.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dać masło i posiekać razem nożem. Dodać cukry, wymieszać, zrobić dołeczek, wbić jajka i wlać zimną wodę. Rozbełtać końcówką noża, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. 
Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem
 
Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka, 
  • 2 budynie śmietankowe (każdy po 40g),
  • 1 budyń waniliowy (40g),
  • 3 czubate łyżki cukru.
W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. n\Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie gorącą masę wylać na ciasto.
 
Kokosowa beza:
  • 125g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200g wiórków kokosowych (użyłam Kresto).
 Masło stopić i przestudzić. 
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i masło, bardzo delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. 
Bezę wylać na masę budyniową. Równomiernie rozprowadzić i piec około 45-60 minut w temp. 180st. 
Po pół godzinie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią spożywczą, aby beza za mocno się nie przypiekła!










                                                                     Smacznego;))
 

7 komentarzy:

  1. Madziu Ty jak zawsze kusisz słodkościami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam solidnej kremowki od lat!
    A taka odchudzona oznacza po prostu mniejsze wyrzuty sumienia!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciacho! :)
    Taka kremówka przypadłaby mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje przepis i zrobię. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ładnie. Na wiosnę trzeba by zacząć liczyć kalorie to i przepis idealny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń