foremka 23 x 33 cm
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 125g masła lub margaryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki zimnej wody.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- 2 budynie śmietankowe (każdy po 40g),
- 1 budyń waniliowy (40g),
- 3 czubate łyżki cukru.
Kokosowa beza:
Masło stopić i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i
masło, bardzo delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na
koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką.
Bezę wylać
na masę budyniową. Równomiernie rozprowadzić i piec około 45-60 minut w
temp. 180st.
Po pół godzinie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią
spożywczą, aby beza za mocno się nie przypiekła!
Smacznego;))
Madziu Ty jak zawsze kusisz słodkościami :D
OdpowiedzUsuńNie jadlam solidnej kremowki od lat!
OdpowiedzUsuńA taka odchudzona oznacza po prostu mniejsze wyrzuty sumienia!
;)
Mmmm pyszne ciasto :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńTaka kremówka przypadłaby mi do gustu!
Zapisuje przepis i zrobię. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie. Na wiosnę trzeba by zacząć liczyć kalorie to i przepis idealny.
OdpowiedzUsuńZapowiada się naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuń