Masa mleczna:
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mleka,
- 175 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku.
Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku.
Masa czekoladowa:
- 200 g kremu czekoladowego np. Nutella,
- 100 g masła,
- łyżka kakao,
- 100 g zmielonych orzechów laskowych,
- andruty,
- polewa czekoladowa.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.
Na pierwszym andrucie rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim andrutem i delikatnie go docisnąć. Rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym andrutem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć andrutem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim andrutem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Polać polewą i pokroić w kwadraty.Smacznego:))
Ilość kalorii w jednym kawałku musi być kosmiczna, ale ten smak...:D Też uwielbiam knoppersy więc chętnie bym sie skusiła na takiego domowego:)
OdpowiedzUsuńAch ja nie liczyłam nigdy kalorii:)))
UsuńWygląda niezwykle i na pewno smakuje jeszcze lepiej i ciekawiej niż klasyczny Knoppers :)
OdpowiedzUsuńSchęcią bym spróbowała. Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńW sumie to taki domowy Knoppers nie jest taki trudny w przygotowaniu. A smakuje pewnie obłędnie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńPrzepis zabieram ze sobą i batonika również. Bardzo je lubię i spróbuję zatem zrobić własne :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej córeczki, świetny pomysł :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńPycha, trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba domowa wersja :D
OdpowiedzUsuńJakie mleko w proszku do tego przepisu jest najlepsze?
OdpowiedzUsuńOczywiście mleko pełne w proszku. Ja używam Łaciate, bo tylko takie jest u mnie dostępne;)
Usuńjakie mleko?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ale chyba wkradł sie błąd? Cytuję"
OdpowiedzUsuń"Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. "
Ile mleka płynnego wlać do cukru i zagotować, a ile dać do masła z mlekiem w proszku?
Jolka
Jolu wszystko jest dobrze napisane;) Całe płynne mleko gotujemy z cukrem i studzimy. Następnie ucieramy masło i na przemian dajemy mleko w proszku oraz to, które gotowaliśmy z cukrem ostudzone.
UsuńAle musi być pyszny! Domowa wersja na pewno jest jeszcze lepsza od oryginalnej :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na zrobienie ;-)
OdpowiedzUsuńCo to są andruty?
OdpowiedzUsuńTo takie słodkie, cienkie wafle.
UsuńŚlicznie dziękuję często korzystam z państwa przepisów,z te ciasto na pewno też zrobię bo córcia nie da mi spokoju.Pozdrawiam
UsuńA czy na zwykłym waflu dużym też można zrobić to ciasto?
OdpowiedzUsuńNie bardzo wiem co znaczy "zwykły duży wafel" ? Ja używam andrutów, czyli takich słodkich, cienkich wafli, jedna paczka wystarcza w zupełności.
Usuńboze jakie to jest pyszne dziekuje za swietny przepis;-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:))
UsuńA można wiedzieć na jakiej wielkości blachy do ciasta najlepiej to robic? :)
OdpowiedzUsuńJa tego nie robię na blaszce. Po prostu składam piętrowo andruty na takiej desce, która służy mi do studzenia ciasta:)
UsuńCzy to jest porcja na taką małą okrągłą paczkę andrutów ? Bo ja do tej pory tylko z takimi spotkałam się w sklepach ? Pozdrawiam. Aneta.
OdpowiedzUsuńChodzi o normalne wafle, są w w Biedronce
OdpowiedzUsuń