sobota, 28 lutego 2015

Domowy batonik Knoppers

Knoppers to jeden z naszych ulubionych kupnych słodkości. Ale dlaczego by nie spróbować zrobić ich samemu?? Ja już od dość dawna sama robię te batoniki. Dziś podzielę się z Wami przepisem na te łakocie, które dzieci baaaardzo lubią. Zresztą dorośli wcale nie mniej! 





Masa mleczna:
  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 175 g masła, 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku.
Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku.

Masa czekoladowa:
  • 200 g kremu czekoladowego np. Nutella, 
  • 100 g masła, 
  • łyżka kakao, 
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych, 
  • andruty, 
  • polewa czekoladowa.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.
Na pierwszym andrucie rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim andrutem i delikatnie go docisnąć. Rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym andrutem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć andrutem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim andrutem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Polać polewą i pokroić w kwadraty.





                                                                            Smacznego:))
 

29 komentarzy:

  1. Ilość kalorii w jednym kawałku musi być kosmiczna, ale ten smak...:D Też uwielbiam knoppersy więc chętnie bym sie skusiła na takiego domowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle i na pewno smakuje jeszcze lepiej i ciekawiej niż klasyczny Knoppers :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schęcią bym spróbowała. Wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie to taki domowy Knoppers nie jest taki trudny w przygotowaniu. A smakuje pewnie obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zabieram ze sobą i batonika również. Bardzo je lubię i spróbuję zatem zrobić własne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mojej córeczki, świetny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba domowa wersja :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie mleko w proszku do tego przepisu jest najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mleko pełne w proszku. Ja używam Łaciate, bo tylko takie jest u mnie dostępne;)

      Usuń
  10. Ciekawy przepis, ale chyba wkradł sie błąd? Cytuję"

    "Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. "

    Ile mleka płynnego wlać do cukru i zagotować, a ile dać do masła z mlekiem w proszku?

    Jolka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu wszystko jest dobrze napisane;) Całe płynne mleko gotujemy z cukrem i studzimy. Następnie ucieramy masło i na przemian dajemy mleko w proszku oraz to, które gotowaliśmy z cukrem ostudzone.

      Usuń
  11. Ale musi być pyszny! Domowa wersja na pewno jest jeszcze lepsza od oryginalnej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba się skuszę na zrobienie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co to są andruty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie słodkie, cienkie wafle.

      Usuń
    2. Ślicznie dziękuję często korzystam z państwa przepisów,z te ciasto na pewno też zrobię bo córcia nie da mi spokoju.Pozdrawiam

      Usuń
  14. A czy na zwykłym waflu dużym też można zrobić to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo wiem co znaczy "zwykły duży wafel" ? Ja używam andrutów, czyli takich słodkich, cienkich wafli, jedna paczka wystarcza w zupełności.

      Usuń
  15. boze jakie to jest pyszne dziekuje za swietny przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. A można wiedzieć na jakiej wielkości blachy do ciasta najlepiej to robic? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tego nie robię na blaszce. Po prostu składam piętrowo andruty na takiej desce, która służy mi do studzenia ciasta:)

      Usuń
  17. Czy to jest porcja na taką małą okrągłą paczkę andrutów ? Bo ja do tej pory tylko z takimi spotkałam się w sklepach ? Pozdrawiam. Aneta.

    OdpowiedzUsuń