Ciasto:
- 400g mąki pszennej,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody.
Mąkę
przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża
rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę,
wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć
ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie
ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka.
Farsz:
- 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica,
- 100g podgrzybków lub pieczarek,
- cebula,
- jajko,
- sól, pieprz,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Soczewicę
zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości,
około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć
z nadmiaru wody) pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę,
podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5
minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować
blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą,
wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Na
każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi.
Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu
wypłynięcia. Odcedzić.
Podawać np. z podsmażoną cebulką.
Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica
Smacznego;))
Farsz z soczewicy to coś dla mnie. Ostatnio się do niej przekonałam, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie, ja zamiast grzybów dałabym pieczarki. Pycha przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam farsz z soczewicy i grzybów. Robiłam z nim paszteciki na święta z ciasta drożdżowego. W pierogach jeszcze nie próbowałam. Na pewno pycha! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFarsz z soczewicy idealnie pasuje do pierogów! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierożki. Bardzo fajny farsz, z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się fantastycznie :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, Twoja propozycja brzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńAch joj:) farsz pycha, a na dodatek ta cebulka...
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi apetytu narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńSoczewicę mam w kuchni zawsze i zieloną i czerwoną. Robiłam. z nią paszteciki, pierogów jeszcze nie ale pewnie wypróbuję. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego na Nowy Rok.
OdpowiedzUsuńWow, jakie pyszne pierogi :)
OdpowiedzUsuńsoczewica lezy w szafce, a pierogi uwielbiam - chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńMój mąż jest smakoszem soczewicy. Zrobiłam farsz z soczewicy, grzybów, cebuli i mięska , były wysmienite. Polecam
OdpowiedzUsuń