poniedziałek, 26 stycznia 2015

Orzechowe ciasteczka z lentilkami

Mój synek bardzo lubi pomagać mi w kuchni, szczególnie przy pieczeniu ciasteczek:)) Te robimy zdecydowanie najczęściej, eksperymentując z dodatkami. Tym razem zwyciężyły kolorowe drażetki, lentilki. Tradycyjnie, ciasteczka zniknęły o wiele za szybko:) 




Składniki:  
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 
  • cukier waniliowy, 
  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 4 łyżki śmietany 12%, 
  • 600 g masła orzechowego, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 300 g masła lub margaryny, 
  • 230 g kolorowych drażetek lentilek.
Wykonanie

Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto.
Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek. 
Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce.




                                                                   Smacznego;))
 

8 komentarzy:

  1. Ale fajne ciasteczka, ślicznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Z masłem orzechowym! Moje dzieci też uwielbiają piec ciasteczka!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lentinki, jak ja dawno ich nie jadlam. Ciasteczka wyglądają smakowicie. Porywam kilka :D

    OdpowiedzUsuń