Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 600 g masła orzechowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 300 g masła lub margaryny,
- 230 g kolorowych drażetek lentilek.
Wykonanie
Do
miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło
orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto.
Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć
po kilka drażetek.
Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Smacznego;))
Ale fajne ciasteczka, ślicznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Z masłem orzechowym! Moje dzieci też uwielbiają piec ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńLentinki, jak ja dawno ich nie jadlam. Ciasteczka wyglądają smakowicie. Porywam kilka :D
OdpowiedzUsuńOstatnio takie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńświetne! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka idealne dla dzieci.
OdpowiedzUsuń