poniedziałek, 19 stycznia 2015

Krówka bez pieczenia

Nigdy nie odmówię sobie ciasta z dodatkiem masy krówkowej:))) Moi chłopcy też bardzo lubią ciasta z jej dodatkiem, dlatego dość często przygotowuję desery z dodatkiem masy krówkowej. Tym razem zrobiłam szybką Krówkę na zimno. Tutaj znajdziecie przepis na krówkę z pieczonym spodem. Ciasto dietetyczne nie jest, co mi to kompletnie nie przeszkadza;)) Za to jest przepyszne!!! I jak zwykle, ciasta było za mało...
Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę.



foremka 24 x 27 cm

Masa budyniowa:   
  • 1/2 litra mleka, 
  • 2 łyżki maki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 100g krówek, 
  • 150g masła, 
  • 300g herbatników, 
  • 1/2 szklanki mleka do maczania herbatników, 
  • 120g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym
W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę  mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej.
Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarować masę budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową.

Masa mascarpone:  
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników.

Polewa: 
Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto przechowywać w lodówce.







Źródło:  Smakołyki Bereniki


Razem ze mną w akcji brały udział:



                                                                    Smacznego:))

10 komentarzy:

  1. Też bym sobie nie odmówiła : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowitość na talerzu. Oj taka pychotka u mnie w domciu zniknęłaby migiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, słodziutkie i miękkie. W sam raz na karnawał !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo krówka nie może być dietetyczna, za to musi być pyszna! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę smakowicie. A takiej wariacji jeszcze nie widziałam, na pewno wypróbuję (: Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności :D Ciężko się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń