wtorek, 30 grudnia 2014

Ciasto Kubanka

Gdy zobaczyłam to ciasto na innych blogach wiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...



foremka 23 x 33cm

Biszkopt: 
  • 4 jajka, 
  • 130g mąki pszennej, 
  • 70g cukru, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić.

Poncz:  
  • 1/2 szklanki kawy, 
  • 3 łyżki rumu.
Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto.

Krem:  
  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 
  • 200g masła.
Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Dodatkowo: 
 500g śmietanki 36%, 
2 łyżki cukru pudru, 
1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 
16 herbatników kakaowych, 
16 herbatników maślanych.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.




Źródło: Zjem to

                                                               Smacznego;))
 

20 komentarzy:

  1. Oj chyba i ja zrobię to ciacho, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, aż ślinka cieknie! Robimy wymianę za słonecznikowca? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne ciasto! Od samego patrzenia ma się ochotę na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszne ciacho, super wygląda :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie takie samo ciasto zrobiłam na święta, było pyszne i co najważniejsze bardzo wilgotne, takie jakie lubię :)
    Kolejnym atutem jest to, że szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, wygląda pysznie, że aż ślinka cieknie :) Spałaszowałabym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. a jaka jest wielkość blachy?

    OdpowiedzUsuń
  8. forma wielkości 23 x 33cm, nad przepisem jest podane;)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można rum zastąpić czymś innym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można użyć np. dowolnej nalewki albo zwykłej wódki.

      Usuń
    2. a może to być coś innego niż alkohol ?

      Usuń
    3. Może być sama kawa bez żadnych innych dodatków. Ale oczywiście można też dodać coś bezalkoholowego

      Usuń
  10. Pyszna ja robiłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest błąd,w kremie,żółtka i mąki wymieszać w szklance mleka ,a nie cukru!!!

    OdpowiedzUsuń