środa, 21 stycznia 2015

Ciastka z pestkami dyni i słonecznika

Ciastka to fajna alternatywa zarówno na deser, jak i na przekąskę czy dodatek do drugiego śniadania. A takie z dodatkiem pestek są szczególnie cenne;) Ich przygotowanie to naprawdę nic trudnego, zaś ich pałaszowanie to już czysta przyjemność...




Składniki:  
  • 250g margaryny, 
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu, 
  • białko.
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, obficie posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.







                                                                Smacznego:))
 

13 komentarzy:

  1. Zapisane :) UWIELBIAM takie !!!
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie! Dużo pestek to podstawa, aby fajnie chrrrupało! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasteczka :-) lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie chrupiące pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ciastka, do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i zdrowe - super połączenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają znakomicie! *.*
    Muszą być niesamowicie chrupiące! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka pyszne i chrupiące. Zdrowe nasionka zawsze mile widziane.

    OdpowiedzUsuń
  9. One są wspaniałe! Zrobiłam je, gdy odwiedziła mnie koleżanka z synkiem. Młody zobaczył dynię i stwierdził, że tego nie lubi, ale spróbował i ... pochłonął pół talerza ;) Nie taka dynia straszna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula bardzo się cieszę;)) Mój synek zareagował dosłownie tak samo:))

      Usuń