środa, 14 stycznia 2015

Chleb Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia

Po długiej przerwie postanowiłam dołączyć do Weekendowej Piekarni Amber. Tym razem do upieczenia mieliśmy bardzo prosty chlebek, jak się okazało równie smaczny:))




Starter:   
  • 150ml cieplej wody, 
  • 26g świeżych drożdży, 
  • łyżeczka cukru, 
  • 125g mąki pszennej.
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać z mąką. Przykryć folią i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:  
  • 200ml ciepłej wody, 
  • 250 g mąki pszennej chlebowej, 
  • 100g mąki pszennej razowej, 
  • 9 g świeżych drożdży, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżka oliwy z oliwek.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąki zmieszać ze solą, oliwą, zaczynem oraz starterem. Wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagniatać przez 10 minut (rozciągać i składać z powrotem do siebie) podsypując odrobiną mąki chlebowej. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozciągnąć na długość około 30 cm, złożyć na pół. Czynność powtórzyć 2 razy. Uformować chleb, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną mąki i naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę.
Chleb piec około 25 minut w temp. 240st. Ostudzić na kratce.




Źródło:  Kuchennymi drzwiami


Razem ze mną w styczniowej piekarni brali udział:


                                                               Smacznego;))


9 komentarzy:

  1. No ja już drugi raz dzisiaj widzę ten chlebek to znak, że mam go upiec. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale Ci wyrósł chlebek. Musi być pyszny.. i ten aromat podczas pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny :) Nam też bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie upieczony! Dziękuję za styczniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, chleb jest bardzo smaczny :) dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uroczy bochenek!
    Dziękuję, że z nami piekłaś.
    I już zapraszam na luty.
    Zaproszenie wkrótce...

    OdpowiedzUsuń
  7. Kształtny i wyrośnięty :) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny chleb, pięknie nacięty i wspaniale wypieczony.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pozazdrościć nacięć, ja nie nacinałem, bo stwierdziłęm, że przy tak lużnym cieście, jakie mi wyszło lepiej nie nacinać.
    Dzięki za wspólne styczniowe chlebowypiekanie

    pozdrawiam serdecznie
    M

    OdpowiedzUsuń