foremka 23 x 33 cm
Ciasto:
- 5 jajek,
- szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit),
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 50 g margaryny Kasia,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Margarynę
stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale
ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do
pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie
wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto
przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w
temp. 170st. Ostudzić i przekroić.
Krem budyniowy:
- 250g margaryny Kasia Extra,
- litr mleka,
- 3 budynie śmietankowe,
- 3/4 szklanki cukru.
Wierzch:
- 50g płatków migdałowych,
- cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji.
Źródło: Kasia Moje ciasto
Smacznego;))
Też piekłam to ciasto ale w formie tortu, było pyszne.
OdpowiedzUsuńPycha!!! Wygląda jak makowa panienka :) a tu takie zaskoczenie! :)
OdpowiedzUsuńPiekłam jako torcik. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTeż pomyślałam, że byłoby idealne jako tort. :) Super.
OdpowiedzUsuńJak nie mam mielonego maku to mam dać normalny suchy czygo zalać i zmielić Dziękuję za wspaniały przepis ,Ania- Kuchareczka
OdpowiedzUsuńAniu jak najbardziej możesz użyć suchego maku:)) Pozdrawiam!
UsuńA co do suchego maku to również jedną szklankę czy więcej ? Kinga :)
UsuńKingo również jedna szklanka suchego maku:)) Pozdrawiam!
UsuńPychota! Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńz budyniem to musi być pyszne! mniam <3
OdpowiedzUsuńwwww.sagneska.pl
Oj musiało smakować wybornie z taką masą :)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha :) zjadłabym kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńCzy suchego maku użyć tyle samo co mielonego ? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, tyle samo:) Pozdrawiam!
Usuńświetny przepis- jadłam u znajomej! miodzio! czy ten suchy mak, trzeba zalać i zmielić czy od razu sypać suchy?
UsuńNie trzeba go mielić ani zalewać. Od razu wsypać suchy:)
UsuńBędę piekła jutro ;)) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńAle ciacho ,mniam.
OdpowiedzUsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńmak i budyń <3
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :) Piekłam podobne, i było naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam czy 3/4 oznacza niecalą szklanke czy 3 lub 4 szklamki??
OdpowiedzUsuń3/4 to inaczej nie pełna szklanka;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z makiem , muszę wypróbować Twoj przepis
OdpowiedzUsuńForma jakich wymiarow?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane foremka 23x33 cm.
UsuńA ja zrobiłam z gotowym kremem karpatka, pod który nałożyłam warstwę dżemu porzeczkowego - pycha! Na wierzch dałam białą czekoladę i prażone migdały.
OdpowiedzUsuńTeż brzmi bardzo pysznie;))
UsuńA czym się różni margaryna Kasia od Kasi extra Jestem w de i chce znaleźć odpowiedniki tych margaryn Może Pani wie czym zastąpić :)
OdpowiedzUsuńzawiera w sobie po prostu więcej masła:) Ale można też użyć po prostu masła.
UsuńJak dla mnie tylko i wylacznie maslo do kremow! Margaryna tylko do pieczenia! Psuje smak kremow.Ciacho fajne.Robilam kiedys ten element-ciasto jako warstwe do tortu,jednak bylo jeszcze w polaczeniu z kilkoma innymi warstwami i goscie zachwyceni.Pozdrawiam
UsuńWitaj. Moja masa jest płynna pomimo, że stało ciasto całą noc w lodówce. Nie jest to pierwszy krem budyniowy , który mi nie wyszedl...co robię nie tak?
OdpowiedzUsuńMyślę, że kluczem jest dobra margaryna (lub masło), dzięki której nie zważy się krem. Ważne jest też, by budyń po ugotowaniu był bardzo gęsty. I dodajemy go dopiero jak będzie całkowicie zimny! Dodajemy po jednej łyżce, krótko miksując po każdym dodaniu. Dla pocieszenia dodam, że mnie też czasem krem budyniowy nie wychodzi, ale przeważnie powodem była zła margaryna :) Pozdrawiam Magda
UsuńJa zawsze dodaję do masy budyniowej masło. Smak i zapach jest wtedy nieziemski 😉
UsuńDokladnie,tylko maslo.Co do nieudanych kremow,to raczej bym obwiniala budynie. Ulepszane,modyfikowane,... Coraz gorsze i rzadsze! Od tego trzeba zaczac! Jesli budyn rzadki,to juz krem z tego dobry nie wyjdzie!
UsuńCiasto z makiem, a maku nie ma w przepisie
OdpowiedzUsuńMoniko jest mak, w składnikach na biszkopt :) Maku dajemy 1 szklankę. Pozdrawiam :)
UsuńMusi być mielony mak?
OdpowiedzUsuńNie musi, zwykły też będzie dobry :)
UsuńRobilam to ciasto juz wczesniej i zawsze wychodzi pysznie. Dzis rowniez je pieklam ale nie mialam migdalow ale orzechy wloskie. Male kawalki rownuez uprazylam i wyszlo tez bardzo dobre. Wiec taka opcja tez jest ciekawa 😉
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuję, bo wyglada przepysznie ☺
OdpowiedzUsuńRobiłam i nie powaliło mnie z nóg. Więcej go nie zrobię, słabe :-(
OdpowiedzUsuńRobie coś podobnego tyle tylko, że ciasto przekładamy dżemem porzeczkowym a zamiast masy budyniowej jest masa serowa.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale niestety masa budyniowa mimo że była na początku gęsta to później spływała i nie wyglądało to apetycznie choć mimo to wszystkim smakowało. Robiłam wg przepisu. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej zrobić domowy budyń niż wykorzystać te z paczki. Następnym razem zrobie z domowym robionyn budyniem. Natomiast samo ciasto makowe bez masy jest przepyszne i puszyste. Dlatego przepis na ciasto zmodyfikowałam i zrobiłam jedno z wiórkami kokosowymi a drugie typu zebra czyli podzieliłam na pół i do jednej części dodałam kakao. A następnym razem zrobie 3 smakowe na dole kakao, w środku makowe a na wierzchu jasne.
OdpowiedzUsuńMoże miała Pani mniejsze opakowanie budyniu? Albo był zbyt krótko gotowany? Bo mój krem zdecydowanie jest gęsty i nic nie wypływa.
Usuń